Παρασκευή

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2007


HELLENIC MASONIC FORUM

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2007



• Πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο την 5η και 6η Νοεμβρίου 2007 η σύνοδος των κορυφαίων εκπροσώπων των κανονικών Τεκτονικών δυνάμεων της Ευρώπης την οποία είχε συγκαλέσει η ΗνωμένηΜεγάλη Στοά της Αγγλίας . Από την Ελλάδα παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μεγάλος Διδάσκαλος της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος Δημήτριος Κοντέσης και τρείς ακόμη Μεγάλοι Αξ/κοί (οι αδ. Σκαρλάτος, Ήβος και Βασιλογεώργης) εκ της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος και της Εθνικής Μεγάλης Στοάς τηςΕλλάδος.

• Μια νέα Μεγάλη Τεκτονική δύναμη δημιουργήθηκε πριν λίγεςμέρες στη χώρα μας. Σε πανηγυρική συνεδρίαση στη Ρώμη, στην έδρα της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Ιταλίας (καταγωγή 1805) με την συμμετοχή Αντιπροσωπειών από πολλές Μεγάλες Στοές του κόσμου, πραγματοποιήθηκε η επίσημη εγκατάσταση της νέαςΕλληνικής Τεκτονικής δύναμης με την ονομασία «Κανονική Μεγάλη Στοά των Ελευθέρων Τεκτόνων της Ελλάδας». Η Κανονική Μεγάλη Στοά των Ελευθέρων Τεκτόνων της Ελλάδας, δημιουργήθηκε μετά από αίτημα Στοών που λειτουργούσαν στηνΑθήνα, κάτω από την αιγίδα της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Ιταλίας (καταγωγή 1805). http://freemasonry.gr

• Την 14/12/2007 και ώρα 19.00, στο Ξενοδοχείο LEDRA MARRIOT η Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδος διοργανώνει διάλεξη με ομιλητή τον διάσημο Τέκτονα συγραφέα αδ. Robert L. D. Cooper, Επιμελητή του Μουσείου και της Βιβλιοθήκης της Μεγάλης Στοάς της Σκωτίας με θέμα το ROSSLYN CHAPEL. Η είσοδος είναι ελεύθερη. www.nglgreece.org

• Σχηματίσθηκε την 5/12/2007 το νέο Ύπατο Συμβούλιο του 33ουβαθμού του Αρχαίου και Αποδεδεγμένου Σκωτικού Τύπου.Ύπατος Ταξιάρχης εξελέγη ο κραταιότατος αδελφός Ραφαήλ ΝτεΣιγούρα, ενώ στις θέσεις του Ανθυπάτου, Καγκελάριου, Ρήτορα και θησαυροφύλακα εξελέγησαν οι κρ. αδ. Καμαλάκης, Μπάλλας, Στεφάνου και Μανέας.

• Η δεύτερη διεθνής διάσκεψη για την ιστορία της Ελευθεροτεκτονικής θα πραγματοποιηθεί στο Εδιμβούργο της Σκωτίας το τελευταίο τριήμερο του Μαίου του 2009, 250 χρόνια από την γέννηση του Εθνικού ποιητή της Σκωτίας και Ελευθεροτέκτονα Robert Burns, στον οποίο θα αφιερωθεί μέρος των εργασιών της διάσκεψης.

• Στις 8/11/2007 εγκαταστάθηκε ως σεβάσμιος διδάσκαλος της ερευνητικής Στοάς Quatuor Coronati Lodge No. 2076 (EC), οαδελφός S. Brent Morris, ο πρώτος Αμερικανός πολίτης στηνιστορία της διάσημης αυτής Στοάς. Ο αδ. Morris μυήθηκε στη Στοά Highland Park (τώρα Louis G. Priester) Lodge No. 1150, στο Ντάλλας του Τέξας, το 1971. Υπήρξε ιδρυτής της Scottish Rite Research Society και μέλος πολλών Τεκτονικών Ταγμάτων. Είναι τακτικός συνεργάτης του PS Review of Freemasonry.(www.freemasons-freemasonry.com)

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟ


HELLENIC MASONIC FORUM
www.masonicforum.gr


To Ελληνικό Τεκτονικό Forum βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να γνωστοποιήσει σειρά αποφάσεων του Ευρωπαικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αναγνωρίζουν και δικαιώνουν πάγιες ελευθεροτεκτονικές θέσεις σχετικά με την φύση των Τεκτονικών οργανώσεων ως ιδιωτικών και όχι ως μυστικών η ανατρεπτικών εταιρειών, το δικαίωμα των δικαστικών λειτουργών και των δημοσίων υπαλλήλων να μετέχουν σ' αυτές , το ότι σε μία δίκη η ιδιότητα δικαστή και διαδίκου, ως ελευθεροτεκτόνων δεν μπορεί να δημιουργήσει υπόνοια μεροληψίας κλπ. Είναι κρίσιμο να τονιστεί ότι στην πλειοψηφία τους οι παραπάνω δικαστικές αποφάσεις εκδόθηκαν μετά από αιτήσεις προσώπων Ιταλικής Εθνικότητας που στρέφονταν κατά του Ιταλικού δημοσίου και τούτο γιατί είναι γνωστό ότι ιστορικά μερίδα του Ιταλικού Ελευθεροτεκτονισμού είχε έντονη πολιτική δραστηριότητα και ήταν ζωντανές οι μνήμες και οι όποιες εντυπώσεις από το μεγάλο κοινωνικοπολιτικό σκάνδαλο της παράνομης Τεκτονικής οργάνωσης Ρ-2.
To Δικαστήριο έκρινε ότι οι απαγορεύσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και τους δικαστικούς λειτουργούς να συμμετέχουν στις ελευθεροτεκτονικές οργανώσεις παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνεταιρίζεσθαι, συνιστούν απαράδεκτες διακρίσεις και έτσι αντιτίθενται στα άρθρα 11και 14 της ΕΣΔΑ
Με την ευκαιρία αυτή το Ελληνικό Τεκτονικό Forum υπενθυμίζει ότι στην ιστορία της χώρας μας όχι μόνο δεν υπήρξαν προβλήματα από την δραστηριότητα των ελευθεροτεκτόνων αλλ' ότι οι Έλληνες ελευθεροτέκτονες λειτουργοί της Δικαιοσύνης από τον Τερτσέτη, τον Φλογαίτη, τον Φιλήμονα, τον Παπούλια μέχρι τον Αγγελόπουλο, τον Αραβαντινό, τον Παπαγεωργίου, τον Καυκά, τον Βενάρδο και τόσους άλλους, όχι μόνο στάθηκαν στο ύψος του θεσμικού τους ρόλου, αλλ' επέδειξαν σπάνιες ηθικές και πνευματικές αρετές, ικανές για να τους καταγράψει η ιστορία αυτού του τόπου. Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί ότι στις χώρες της δημοκρατικής δύσης πλείστοι όσοι δικαστικοί λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι είναι ελευθεροτέκτονες.
Άνθρωποι οι οποίοι προσέρχονται, ιδιαίτερα στην υλιστική εποχή μας, στα ελευθεροτεκτονικά εργαστήρια και επιδίδονται συνεχώς και για χρόνια στην ελεύθερη, αδογμάτιστη και απροκατάληπτη πνευματική και ηθική άσκηση, σε περιβάλλον που απορρίπτει κάθε διάκριση των ανθρώπων με βάση φυλετικά, θρησκευτικά, εθνικά, περιουσιακά και άλλα ανάλογα κριτήρια, παρέχουν περισσότερες και ασφαλέστερες εγγυήσεις για την νομιμότητα και την υψηλού επιπέδου άσκηση του έργου τους στην κοινωνία και ιδιαίτερα στη σημερινή πολυπολιτισμική κοινωνία.
Κατόπιν των ανωτέρω απευθυνόμαστε στην Ελληνική Πολιτεία, την ηγεσία της Ελληνικής Δικαιοσύνης και τις Δικαστικές Ενώσεις και τους γνωστοποιούμε τις άνω αποφάσεις, ευχόμενοι να μην υπάρξει στη χώρα μας οποιουδήποτε είδους εμπόδιο στους δικαστικούς λειτουργούς και τους δημοσίους υπαλλήλους να συμμετέχουν σε ελευθεροτεκτονικές οργανώσεις και να αντισταθούν σε αντίθετες συμπεριφορές η προτροπές λαικιστικού τύπου.
Επισυνάπτονται οι κάτωθι αποφάσεις του Ευρωπαικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
1. AFFAIRE GRANDE ORIENTE D'lTALIA DI PALAZZO GIUSTINIANI c. ITALIE (no 2)
2. CASE OF GRANDE ORIENTE D'ITALIADI PALAZZO GIUSTINIANI v. ITALY
3. CASE OF MAESTRI v. ITALY
4. CASE OF N.F. v. ITALY
5. Esa KIISKINEN and Mikko KOVALAINENagainst Finland

31/ΔEK./2007
ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΕΚΤΟΝΙΚΟ FORUM
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
MAPIA ΚΑΛΑΤΖΗ

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ FORUM


ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΕΚΤΟΝΙΚΟ FORUM
www.masonicforum.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

To Ελληνικό Τεκτονικό Forum είναι ένας πολιτιστικός οργανισμός, που έχει σαν σκοπό την υποστήριξη, προβολή, μελέτη, ιστορική και κοινωνική έρευνα του Ελληνικού Ελευθεροτεκτονισμού. Μεταξύ των άμεσων στόχων του είναι η ανάδειξη και ευρύτατη παρουσίαση της ιστορικής εθνικής και κοινωνικής προσφοράς του, η δημιουργία του ιστότοπου www.masonicforum.gr, με πλούσια θεματολογία, άρθρα και δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων, η ίδρυση εκπαιδευτικού ιδρύματος εμφορούμενου από τις Ελευθεροτεκτονικές αρχές καθώς και η ίδρυση Ελευθεροτεκτονικού Μουσείου.
To Ελληνικό Τεκτονικό Forum είναι ανεξάρτητος οργανισμός που φιλοδοξεί να ακολουθήσει την πορεία αναλόγων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και έχουν έντονη διαδικτυακή παρουσία όπως το Masonic Restoration Foundation (MRF), το LodgeBuilder, το Masonic Service Association of North America (MSANA), το Masonic Information Center (MIC), το Philalethes Society, το Canonbury Masonic Research Centre, το Masonic Forum of Light, το PS Review of Freemasonry κ.λ.π.
Δεν είναι παραδοσιακής μορφής Ελευθεροτεκτονική δραστηριότητα όπως οι στοές η οι Μεγάλες Στοές και με κανένα τρόπο δεν αποδίδει στα μέλη του την ιδιότητα του Ελευθεροτέκτονα.
Μέλη του μπορεί να είναι φυσικά η νομικά πρόσωπα, που αποδέχονται και επιθυμούν να προσφέρουν στην πραγματοποίηση των σκοπών του.
To Ελληνικό Τεκτονικό Forum έκανε ήδη την πρώτη εμφάνισή του με την εναγώνια δημόσια έκκληση για δημιουργική πορεία που απέστειλε σε δύο από τις κύριες Τεκτονικές δυνάμεις της χώρας μας, ενέργεια που είχε μεγάλη απήχηση στη συνείδηση των Ελλήνων Ελευθεροτεκτόνων και έγινε αφορμή για την έναρξη σχετικών εποικοδομητικών δράσεων.
Ελπίζουμε ότι σύντομα θα λειτουργήσει και ο ιστότοπός μας www.masonicforum.gr
Μέχρι τότε θα μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο e-mail: masonicfora@gmail.com και να μας στείλετε απόψεις, άρθρα, νέα κλπ.

Οικοδομείτε αδιακόπως
1/11/2007

ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΕΚΤΟΝΙΚΟ FORUM
Φοίβος Σκιάνης

ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ FORUM ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

www.tekton33.blogspot.com