Σάββατο

ΟΙ ΨΕΥΤΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΤΟΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΕΚΤΟΝΙΚΟ FORUM με ντοκουμέντα αποκαλύπτει το αποκρουστικό πρόσωπο της συστηματικής παραπλάνησης των Ελευθεροτεκτόνων και της Ελληνικής κοινωνίας, των ολοκληρωτικών κοσμοθεωριών και φασιστικών πρακτικών της διοίκησης της Μεγ. Στ. της Ελλάδος.
Επί δεκάδες ετών παραπλανούσαν την κοινωνία και τα μέλη τους για τη νομική ταυτότητά τους, λέγοντας ότι ο Ελληνικός Συμβολικός Τεκτονισμός η η Μεγ. Στοά της Ελλάδος είναι αναγνωρισμένος υπό του Ελληνικού Κράτους ως ίδρυμα, με την επωνυμία "ΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ", διεπόμενος από το διάταγμα ιδρύσεώς του κλπ., μέχρι που ο συνεργάτης μας καθηγητής Σπήλιος Αναγνωστόπουλος με εξαιρετικά τεκμηριωμένο άρθρο του αποκάλυψε τα παραμύθια τους. Και μέσα σε λίγους μήνες δημοσιεύθηκε η υπ’ αριθμ. 511/2008 απόφαση του Αρείου Πάγου, που έλυσε οριστικά το θέμα της νομικής υπόστασης και αναγνώρισης της Μεγ. Στοάς της Ελλάδος, αναφέροντας ότι είναι ένωση προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα, ανάλογη με μη αναγνωρισμένο σωματείο.
Μια ακόμη παραπλάνηση που κάνει η Μεγ. Στοά της Ελλάδος, είναι η παρακάτω, που και αυτή σχετίζεται με τις απεγνωσμένες προσπάθειές της να αποκτήσει παλαιότερη και σοβαρότερη ιστορική ταυτότητα, παρά το γεγονός ότι επί εκατό και πλέον χρόνια διακήρυσσε διαφορετικά.
Για να λύσει προβλήματα νομιμοποίησης και άλλα πολλά, η διοίκηση της Μεγ. Στ. της Ελλάδος δημιούργησε (μετ’ εμποδίων) ένα σωματείο με ευρύτερους πολιτιστικούς σκοπούς, που η μόνη καταστατική σχέση του με τον Τεκτονισμό είναι η αμφίβολης νομιμότητας επωνυμία, αποτελούμενη από τις κοινόχρηστες λέξεις, δηλωτικές του γένους εις το οποίο συμπεριλαμβάνονται όλες οι ομοειδείς ενώσεις προσώπων, « ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ» και ο διακριτικός τίτλος του «ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΟΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ».
Αξίζει να αναφερθεί ότι στους σκοπούς του άνω σωματείου ουδεμία αναφορά περί Τεκτονισμού υφίσταται.
Σ’ αυτό το σωματείο υποχρεώνει στανικά και με απειλή διαγραφής να εγγραφούν τα μέλη των Στοών της Μεγάλης Στοάς, καταπατώντας το θεμελιώδες ατομικό τους Συνταγματικό δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι.
Στο πρώτο άρθρο του καταστατικού του παραπάνω σωματείου αναφέρονται οι εξής αναληθείς αναφορές (και λάθη)
«…Τα μέλη του Σωματείου θα προέρχονται από την Ένωση Προσώπων που ιδρύθηκε αρχικά το έτος 1811, υπό τον τίτλο «Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος εν Ανατολή Κερκύρας, 1811» και έδρα την Αθήνα (Αχαρνών 19), λειτούργησε έκτοτε υπό τον διακριτικό τίτλο «Μεγάλη Στοά της Ελλάδος» ως μόνη στην Ελλάδα κανονικώς και διεθνώς αναγνωρισμένη συμβολική Τεκτονική Αρχή…»
Το αστείο λάθος είναι προφανές αφού η «Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος εν Ανατολή Κερκύρας, 1811» δεν είχε έδρα την Αθήνα (Αχαρνών 19).
Περαιτέρω η «Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος », όπως ήταν ο ακριβής της τίτλος, ιδρύθηκε το 1816 και όχι το 1811, που αναφέρει το άνω καταστατικό και δεν λειτούργησε συνεχώς έκτοτε, αλλά διαλύθηκε το 1850.
Όπως αναφέρει ο έγκριτος Τέκτων συγγραφέας και ερευνητής Ανδρέας Ριζόπουλος στο βιβλίο του «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ» Εκδόσεις «ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ», Αθήνα 2002, σελ. 52 επ. «…Μετά την κατάληψη των Ιονίων από τους Άγγλους, το 1816 ο Ρώμας αποφασίζει πρώτον να εγκαταλείψει το γαλλικό Τεκτονισμό λόγω των πολιτικών επιπτώσεων και δεύτερον να μετατρέψει τη Στοά Αγαθοεργία και Φιλογένεια σε Μεγάλη Στοά με τον τίτλο Serenissime Grand Orient de Grece, δηλαδή Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος. Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώνεται από κείμενο του ίδιο του Ρώμα το οποίο έστειλε στη Μεγάλη Ανατολή της Γαλλίας το 1843. Στο πλαίσιο προσέγγισης της Αγγλίας, ο Ρώμας προτείνει στο Δούκα του Σάσσεξ, Μέγα Διδάσκαλο της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας, τη θέση του Επίτιμου Μεγάλου Διδάσκαλου του νέου σώματος. Ο Δούκας αποδέχεται και εφτά χρόνια μετά, στις 9 Δεκεμβρίου 1823, υπογράφεται και Κονκορδάτο μεταξύ της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας και της Γαληνοτάτατης Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος. Σύμφωνα με αυτό η Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή έχει πλήρη εξουσία στα Ιόνια Νησιά η δε Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας δικαιούται να ιδρύει Στοές στα Επτάνησα στις οποίες να συμμετέχουν μόνον αλλοδαποί.
Τα παραπάνω εμφανίζουν ως τουλάχιστον ανακριβή τον ισχυρισμό της Μεγάλη Στοάς της Ελλάδος και ορισμένων συγγραφέων, ότι ο Ρώμας ίδρυσε την πρώτη Μεγάλη Ανατολή με συμπαραστάτη το Δούκα του Σάσσεξ το 1811. Και αν δεν υπήρχαν τα σχετικά έγγραφα (η έκθεση του Ρώμα, τα πρακτικά των συνεδριάσεων στα οποία αποφασίστηκε η μετατροπή σε Μεγάλη Ανατολή και το Κονκορδάτο) και πάλι θα ήταν εύκολο να αποδειχθεί το παράλογο αυτών των ισχυρισμών. Πρώτον, το 1811 ο Δούκας του Σάσσεξ είχε άλλα πιο πιεστικά έργα, εφόσον ετοιμαζόταν η συνένωση των Antients με τους Moderns, και δεν ήταν παρά Μέγας Διδάσκαλος των Moderns. Δεύτερον, θα ήταν από περίεργο ως προκλητικό ο Δούκας του Σάσσεξ, αλλά και ο Ρώμας, να συνεργάζονται σε μια γαλλοκρατούμενη περιοχή. Εκτός και αν η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος θελήσει να τροποποιήσει την αναφορά στην πρώτη "Μεγάλη Ανατολή" και θεωρήσει ότι από το 1811 υπήρχε "εν σπέρματι" η ίδρυση της Μεγάλης Ανατολής. Η εσφαλμένη αποδοχή αυτής της θεωρίας έχει οδηγήσει ορισμένους, κατά τα άλλα προσεχτικούς συγγραφείς, να "οικοδομήσουν" ολόκληρη θεωρία για τις πολιτικές ενέργειες και προθέσεις του Ρώμα και έφθασαν να υποστηρίξουν ακόμα και ιδιαίτερα φιλική σχέση του Ρώμα με το Δούκα!...»

Η «Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος » διαλύθηκε το 1850 και όχι το 1843, όπως αναφέρει η Μεγ. Στοά στην ιστοσελίδα της. (Ριζόπουλος ε.α. σελ. 54, όπου παρατίθενται τα σχετικά στοιχεία).
Το βέβαιο είναι ότι το αναφερόμενο εις το άνω καταστατικό ότι η «…Ένωση Προσώπων που ιδρύθηκε αρχικά το έτος 1811, υπό τον τίτλο «Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος εν Ανατολή Κερκύρας, 1811» και έδρα την Αθήνα (Αχαρνών 19), λειτούργησε έκτοτε υπό τον διακριτικό τίτλο «Μεγάλη Στοά της Ελλάδος…» είναι ψευδές και κατά την χρονολογία, αλλά και κατά την «συνεχή λειτουργία», που συνάγεται εκ των λέξεων «λειτούργησε έκτοτε».
Η ίδια η Μεγ. Στοά αυτοδιαψεύδει την άνω δήλωση που περιέχεται στο καταστατικό του σωματείου, με σχετική δήλωση στην ιστοσελίδα της όπου αναφέρει «…Το 1843 έπαψε να λειτουργεί η Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή. Αλλά μετά είκοσι έτη, το 1863, ιδρύθηκε στην Αθήνα, κανονική Τεκτονική Στοά με το όνομα "Πανελλήνιον", με έγκριση και υπό την αιγίδα της Μεγάλης Ανατολής της Ιταλίας. Στη συνέχεια ιδρύθηκαν κι άλλες κανονικές Στοές: "Ποσειδωνία" στον Πειραιά, "Σκουφάς" στη Χαλκίδα, "Αρχιμήδης" στην Πάτρα, "Παίδες Λεωνίδου" στη Σύρο, "Ρήγας Φεραίος" στη Λαμία, "Πρόοδος" στο `Αργος κ.ά. Οι επτά αυτές Στοές συνενώθηκαν το έτος 1864 και ζήτησαν απ' τη Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας, την άδεια ιδρύσεως ανεξάρτητης Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος, αλλά η Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας αρνήθηκε, επέτρεψε δε μόνο την ίδρυση Ανωτάτου Τεκτονικού Διευθυντηρίου στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της, …»
Η Μεγ. Στοά της Ελλάδος για περισσότερα από εκατόν είκοσι χρόνια ανέφερε συνεχώς και στα επισημότερα κείμενά της ότι ιδρύθηκε το 1867 από την Μεγάλη Ανατολή της Ιταλίας με την επωνυμία «Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος » και μάλιστα μέχρι το 1990 στη σφραγίδα της αναγραφόταν το 1867, ως έτος ιδρύσεώς της.
Το άλλαξε αυτό, όπως και πολλά άλλα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της, μιμούμενη δουλικά την Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, που χρησιμοποίησε στην σφραγίδα της το 1811/1986. (Άλλαξε τον τύπο της από Αρχαίο και Αποδεδεγμένο Σκωτικό Τύπο, στον Τύπο των Αρχαίων Ελευθέρων και Αποδεκτών Τεκτόνων, λειτούργησε εργαστήρια Βασιλικής Αψίδας, που μέχρι τότε κατεδίωκε κλπ.)
Η αναληθής χρονολογική αναφορά στο καταστατικό του σωματείου βλάπτει τις Μεγάλες Τεκτονικές και Εθνικές Κιβωτούς δηλ. τις Ιστορικές Στοές «Φοίνιξ» της Κέρκυρας και «Αστήρ της Ανατολής» της Ζακύνθου, που ιδρύθηκαν πολύ πριν από την Μεγάλη Στοά της Ελλάδος και λειτουργούν έκτοτε συνεχώς με πανθομολογούμενη ιστορική, εθνική και κοινωνική δράση.
Πέραν των ψευδών προχρονολογήσεων, δημιουργούνται και άλλα προβλήματα από την παραπάνω δήλωση στο καταστατικό με τους γνωστούς, αλυτρωτικού χαρακτήρα, ηγεμονικούς αυτοχαρακτηρισμούς, με τις οποίους συνεχίζεται η δήλωση αυτή και οι οποίοι αναφέρουν «…ως μόνη στην Ελλάδα κανονικώς και διεθνώς αναγνωρισμένη συμβολική Τεκτονική Αρχή …»
Στην Ελλάδα λειτουργούν περί τις είκοσι (20) ανεξάρτητες συμβολικές Τεκτονικές αδελφότητες και ενώσεις προσώπων (Μεγ. Στοές, Ανατολές, Στοές ελεύθερες η υπό Μεγ. Στοά ξένης χώρας).
Όλες αυτές οι Τεκτονικές αδελφότητες και ενώσεις προσώπων λειτουργούν σύμφωνα με τους δικούς τους Τεκτονικούς θεσμούς, τους τύπους και τις παραδόσεις τους και είναι κανονικώς και διεθνώς αναγνωρισμένες από τις όμοιές τους, που λειτουργούν σε άλλες χώρες.

Αλλά και αν η Τεκτονική κανονικότητα και αναγνώριση εκλαμβανόταν μόνο κατά την έννοια που της δίνει η Μεγ. Στοά της Ελλάδος (κατά τα συμφέροντά της κάθε φορά) η και κατά την έννοια που της δίνει η Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας, την οποία υποτίθεται ότι ακολουθεί και η Μεγ. Στοά της Ελλάδος, τότε και πάλι οι σχετικές αναφορές της στο εν λόγω καταστατικό, «…ως μόνη στην Ελλάδα κανονικώς και διεθνώς αναγνωρισμένη συμβολική Τεκτονική Αρχή …», είναι ψευδείς αφού και η Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδος είναι- κατά την Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας- κανονική Τεκτονική δύναμη και επιπλέον αναγνωρίζεται από πολλές Μεγ. Στοές ξένων χωρών, που επίσης αναγνωρίζει η Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας, όπως η Μεγ. Στοά της Σκωτίας η η Μεγ. Στοά της Ιρλανδίας.
Περαιτέρω η Ιστορική Στοά της Ζακύνθου Αστήρ της Ανατολής υπ’ αριθμ. 880, υπό την αιγίδα της Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας είναι και αυτή στην Ελλάδα, κανονικώς και διεθνώς αναγνωρισμένη συμβολική Τεκτονική ένωση, κατά πολύ παλαιότερη από την Μεγ. Στοά της Ελλάδος και μάλιστα η πιστοποίηση αυτή γίνεται με νόμο του Ελληνικού κράτους δηλ. το από 2/10/1931 Προεδρικό Διάταγμα (Φ.Ε.Κ. τεύχος Α, φύλλο 356 του 1931) στο άρθρο πρώτο του οποίου αναφέρεται ότι «…Αναγνωρίζεται ως ίδιον αυτοτελές νομικόν πρόσωπον το εν Ζακύνθω υφιστάμενο ΤΕΚΤΟΝΙΚΟΝ ΙΔΡΥΜΑ, το από του έτους 1815 το πρώτον υπό την ιστορικήν επωνυμίαν «ο αναγεννηθείς Φοίνιξ» ιδρυθέν και έκτοτε λειτουργούν υπό την μεταγενεστέραν ονομασίαν « Αγγλική Στοά Αστήρ της Ανατολής υπ’ αριθ. 880 υπό την Μεγάλην Στοάν της Αγγλίας…»
Δυστυχώς οι διοικούντες δεν διδάσκονται από την ιστορία.
Δικαίωμα του καθ’ ενός είναι ο αυτοπροσδιορισμός, όχι όμως με αναλήθειες και παραπλάνηση σε βάρος άλλων.

Οι λέξεις μόνη, κανονικώς, διεθνώς, αναγνωρισμένη, Τεκτονική, αρχή δεν πρέπει να είναι οχήματα παραπλάνησης ούτε νοηματικά κουφάρια αλλ’ έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο και έννοια που αξιολογείται, επαληθεύεται η διαψεύδεται συνεχώς.
Το γεγονός ότι έχουν εκτεθεί και εκθέσει ανεπανόρθωτα τη Μεγ. Στοά με τα ψευδολογήματα για την νομική ταυτότητά τους, και τους πολυετείς ισχυρισμούς τους ότι ο Ελληνικός Συμβολικός Τεκτονισμός η η Μεγ. Στοά της Ελλάδος είναι αναγνωρισμένος υπό του Ελληνικού Κράτους ως ίδρυμα, με την επωνυμία "ΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ", δεν τους συνετίζει.
Αν κανείς αντιδράσει, τον διαγράφουν και έτσι ανενόχλητοι λένε ότι τους αρέσει, ακόμη και ότι η Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος εν Ανατολή Κερκύρας, 1811 είχε έδρα την Αθήνα, οδός Αχαρνών 19… Δίπλα στο σουβλατζίδικο του Μήτσου….
Κ.Π.

ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ FORUM ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

www.tekton33.blogspot.com